Ligging

van de Vinkeveense Plassen

Net ten zuiden van Amsterdam, op een kwartiertje rijden, liggen de Vinkeveense Plassen. Een bijzonder gebied met legakkers en zandeilanden waar je kan ontspannen. Re-creëren op een manier die bij jou past voor een paar uurtjes of een heel weekend. Doe wat voor jou op dat moment goed voelt, dat is de bedoeling bij Zwier. Vlakbij de stad, dichtbij de natuur.

Bereikbaarheid van Zwier

We horen vaak van mensen die voor het eerst bij ons zijn: ‘Ik wist helemaal niet dat het hier zo mooi is?! En zo dicht bij de stad..’. Yes, dat is het! Lees hier op welke manieren je ons kan bereiken.

Met de auto

Zwier is het gemakkelijkst te bereiken met de auto. Neem afslag Abcoude op de A2 en rij vanaf daar over de Winkeldijk in 5 minuten naar ons toe. Voor de navigatie is ons adres: Winkeldijk 20, Vinkeveen. Mocht je een oude TomTom gebruiken, toets dan in: Winkeldijk 18, Abcoude. Dat zijn onze overburen en dan kom je ook goed terecht!

Met de fiets

Je kunt ook komen fietsen vanuit Amsterdam. Vanaf Amstel is het een klein uur fietsen. De mooiste route is via Ouderkerk aan de Amstel en dan langs de Ronde Hoep de Winkeldijk op. Soms is het sneller om via Zuid-Oost te rijden, langs De Arena. Even googlen!

Met de fiets in de metro of trein en fietsen vanaf station Holendrecht of Abcoude is ook een optie.

Met het OV

Wil je met het openbaar vervoer komen naar Zwier, dan heb je een beetje doorzettingsvermogen nodig. We zijn niet zo goed bereikbaar met het OV. Bus 126 stopt aan de noordkant op het viaduct bij Abcoude. Hiervandaan is het dan een (klein) half uurtje lopen naar Zwier.

Je kan ook met de fiets in de metro of trein. Vanaf station Holendrecht is het een half uurtje fietsen. Vanaf station Abcoude ongeveer 15 minuten.

Met de boot

Om bij Zwier over het water te komen, zijn er drie mogelijkheden.

Vanaf de Noordkant: vanaf Amsterdam over de Amstel, Waver en Winkel door de Proostdijersluis.

Vanuit het Oosten: Vanaf het Amsterdam Rijnkanaal ter hoogte van Nieuwersluis via de Angstel door de Demmerikse Sluis. Vinkeveense Plassen oversteken en je bent bij Zwier!

Vanuit het ZuidWesten: Via de Pondskoekersluis bij Uithoorn over de Kerkvaart en Ringvaart kom je in het dorp Vinkeveen zelf terecht. Je steekt dan alleen de Vinkeveense Plassen nog over en je bent bij Zwier.

De Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen, ja meervoud. Ze zijn namelijk met z’n drieën. En cliché of niet, elke plas heeft haar eigen charme! Zo ligt Zwier aan de grote Noordplas. Met het grootste open water en de twaalf Zandeilanden waar je lekker kan zonnen. De Zuidplas is kleiner, ingesloten tussen de N201 en de Baambrugse Zuwe. Maar vergis je niet, want ook hier kan het spoken met veel wind! En dan tot slot de Kleine Plas, de naam zegt het al, de kleinste. Tegen het dorp Vinkeveen aan. Met de Zeilschool en vlakbij ons favoriete ijstentje de IJsbeer. En dan hoort de Botshol er stiekem ook nog een beetje bij. Dit natuurgebied ligt aan de westkant van de Noordplas. Dit is echt natuur, je mag er dan ook niet zomaar in, maar als je door de Botsholsesloot vaart, aan de rand, dan voel je de natuur stromen. Fijn!

Zandeilanden

Wat van Vinkeveen een echte recreatieplas maakt (ok, we vinden het niet zo’n mooi woord, maar het dekt wel de lading) zijn de twaalf zandeilanden. Aangelegd nadat de Noordplas is uitgezogen voor de bouw van de Bijlmer. De twaalf eilanden liggen netjes in een kring en zijn genummerd van 1 t/m 12. Eiland 1 en 4 zijn aan het vaste land gekoppeld met een brug. Op verschillende eilanden vind je strandjes, beschutte plekjes en lekkere grasveldjes om even helemaal weg te duiken in dat fijne boek.. Op onze kaart zie je precies waar de zwemstrandjes zijn, waar de toiletgebouwen, waar de horeca.